Tuesday, 12 May 2009

Adakah anda sehebat 'hacker' @'programmer'..?

35 perkataan

Nak try x cara baru nk improvekn skil & klajuan mnaip..??

website ni pn aku amek dr http://selamburb.blogspot.com

cuba la..ni aku x tipu sbb aku dah 10 kli try smpai 'fed up' tp 35 perkataan je yg aku bley...

sesiapa yg nk 'beat' aku, sila lah layari laman web ni..http://malaysian-speedtest.10-fast-fingers.com/

mne la tau klo korang bley mnaip selaju 60 patah perkataan seminit..

blum cuba blum taukn.. haha

Sunday, 10 May 2009

Aren't we glad..??
















Ya Allah,

today, upon a bus,
i saw a girl with golden hair,
and wished i was a fair,
when suddenly she rose to leave,
i saw her hobble down the aisle,
she had one leg and wore a crutch,
but as she passed, a smile,
Ya Allah, forgive me when i whine.
i have two legs, the world is mine..

I stop to buy some candy,
the lad who sold it had such charmed,
i talked with him, he seemed so glad,
if i were late, it do not harm,
and as i left, he said to me,
"i thank you, you've been so kind,
it's nice to talk with folk like you.
you see, "he said," i'm blind."
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two eyes, the world is mine..

Later while walking down the street,
i saw a child with eye of blue.
he stood and watched the others play.
he didn't know what to do.
i stopped a moment and then i said,
"why don' you join the others, dear?"
he looked ahead without a word,
and then i realized, he is daft.
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two ears, the world is mine..

With feet to take me where i'd go,
with eyes to see the sunset's glow,
With ears to hear what i'd know,
Ya Allah, forgive me when i whine,
I've been blessed indeed, the world is mine...


Saturday, 2 May 2009

Convert Format Lagu Cd ke 'wma.'?

Kali ni aku nk ajar cara tukar format lagu dr cd kepada format wma. .. cara ni juga bley digunakan utk mngeluarkn lagu2 dr cd sbb ade sesetengah cd yg bila kite copy lagu dr cd tu & kmudian kite paste kt mne2 cthnya kt desktop, die akan menghasilkn 'shortcut'.. utk mngelakkn terhasilnya shortcut bg lagu2 tersebut, langkah2 yg bkal ditunjukkn perlulah dituruti.....

Langkah 1

Masukkn cd lagu ke dlm cd/dvd rom... buka WMP(Windows Media Player)...















Langkah 2

Kmudian klik pada button 'Rip' yg terletak di bhgian atas software WMP anda... anda akan lihat senarai nama lagu yg ada didlm cd yg telah anda msukkn..















Langkah 3

Selepas itu, 'rightclick' pada lagu yg hendak anda tukarkn formatnya.. kmudian, tekan 'rip to library'...
ATAU>>
Tekan butang 'Start Rip' yg terletak di hujung kanan di sblh bwah software WMP.. tunggu sehingga 'ripping' selesai...















Langkah 4

Klik pada button 'Sync' diatas yg bersebelahan dgn button 'Burn'.. cari lagu yg telah anda 'rip kan' sebentar td..

Langkah 5

'Rightclick' pada lagu tersebut & tekan 'Open File Location'..