Saturday, 19 September 2009

→$ξĽåmΛ† HåRï rαYå ΛïdïĽf!†R!←




















Tatkala bunyi meriam kdengran,

suara hilai tawa anak kecil kriangan,
dapur hebat berasap,
bau2 lemang ditiup angin b'terbangan,
lagu2 raya mula b'kumandang,
maaf dipohon duit raya dipulun..
**sELamAt haR! rAyA a!DiLfitRi, mAaf Zah!R & BaT!N**

Monday, 20 July 2009

Final-kah Destinasi ini (3)..??

Aku bru je lpas tgk final destination 3 smlm..
seram gak sbb byk aksi2 yg mndebarkn dlm cite ni..















































Tgk!!! awek pn cun..
tp yg sorang lg 2 mati kne nailgun..
2 la, kn ayah da ckap, len kali wat pape keje elok2..

Thursday, 4 June 2009

Mahukah PC anda lebih laju ketika proses startup..?

'Msconfig' atau 'system configuration utility' adalah satu paparan bagi sistem dalaman komputer yang boleh digunakan utk mengurangkn paparan program ketika 'startup'.. dengan menggunakn sistem ini, komputer anda akn mnjadi lebih ringan & lebih laju ketika anda mengakses apa2 perisian ataupn program..


Sila lihat langkah2 dibawah~
















Begitu byk program di 'sistem tray' pada gmbr diats.. program2 tersebut hanya melambtkn proses ketika startup di komputer anda.. oleh itu, sekiranya anda lebih memntingkn performance drpd appearance di pc anda, anda boleh meringankn pc anda ketika startup dgn cara membuang program2 yg tidak diperlukn di sistem tray..


Langkah 1
Klik pada button start.. kemudian klik pada run..


Langkah 2
Anda akn lihat satu kotak kecil.. taipkn perkataan msconfig..


Langkah 3
Selepas itu satu paparan yg bertulis 'system configuration utility' akn muncul.. tekan pada button startup yg ada diats paparan tersebut..














Langkah 4
'Disable' kn sume 'startup item' dgn menekan button disable all.. kemudian cari di startup item bagi nama antivirus pc anda..
contoh yg ditunjukkn pada gmbr diats adalah antivirus 'avira'.. klik di kotak yg tertera bersebelahan dgn nama antivirus anda seperti yg ternyata pada gmbr diats..


Langkah 5
Tekan ok & restart..


Hasilnya adalah seperti yg ditunjukkn pada gmbr di bwh.. program di sistem tray telah berkurangan & anda tidak perlu menunggu lama pada setiap kali sesi startup..







Tuesday, 12 May 2009

Adakah anda sehebat 'hacker' @'programmer'..?

35 perkataan

Nak try x cara baru nk improvekn skil & klajuan mnaip..??

website ni pn aku amek dr http://selamburb.blogspot.com

cuba la..ni aku x tipu sbb aku dah 10 kli try smpai 'fed up' tp 35 perkataan je yg aku bley...

sesiapa yg nk 'beat' aku, sila lah layari laman web ni..http://malaysian-speedtest.10-fast-fingers.com/

mne la tau klo korang bley mnaip selaju 60 patah perkataan seminit..

blum cuba blum taukn.. haha

Sunday, 10 May 2009

Aren't we glad..??
















Ya Allah,

today, upon a bus,
i saw a girl with golden hair,
and wished i was a fair,
when suddenly she rose to leave,
i saw her hobble down the aisle,
she had one leg and wore a crutch,
but as she passed, a smile,
Ya Allah, forgive me when i whine.
i have two legs, the world is mine..

I stop to buy some candy,
the lad who sold it had such charmed,
i talked with him, he seemed so glad,
if i were late, it do not harm,
and as i left, he said to me,
"i thank you, you've been so kind,
it's nice to talk with folk like you.
you see, "he said," i'm blind."
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two eyes, the world is mine..

Later while walking down the street,
i saw a child with eye of blue.
he stood and watched the others play.
he didn't know what to do.
i stopped a moment and then i said,
"why don' you join the others, dear?"
he looked ahead without a word,
and then i realized, he is daft.
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two ears, the world is mine..

With feet to take me where i'd go,
with eyes to see the sunset's glow,
With ears to hear what i'd know,
Ya Allah, forgive me when i whine,
I've been blessed indeed, the world is mine...


Saturday, 2 May 2009

Convert Format Lagu Cd ke 'wma.'?

Kali ni aku nk ajar cara tukar format lagu dr cd kepada format wma. .. cara ni juga bley digunakan utk mngeluarkn lagu2 dr cd sbb ade sesetengah cd yg bila kite copy lagu dr cd tu & kmudian kite paste kt mne2 cthnya kt desktop, die akan menghasilkn 'shortcut'.. utk mngelakkn terhasilnya shortcut bg lagu2 tersebut, langkah2 yg bkal ditunjukkn perlulah dituruti.....

Langkah 1

Masukkn cd lagu ke dlm cd/dvd rom... buka WMP(Windows Media Player)...















Langkah 2

Kmudian klik pada button 'Rip' yg terletak di bhgian atas software WMP anda... anda akan lihat senarai nama lagu yg ada didlm cd yg telah anda msukkn..















Langkah 3

Selepas itu, 'rightclick' pada lagu yg hendak anda tukarkn formatnya.. kmudian, tekan 'rip to library'...
ATAU>>
Tekan butang 'Start Rip' yg terletak di hujung kanan di sblh bwah software WMP.. tunggu sehingga 'ripping' selesai...















Langkah 4

Klik pada button 'Sync' diatas yg bersebelahan dgn button 'Burn'.. cari lagu yg telah anda 'rip kan' sebentar td..

Langkah 5

'Rightclick' pada lagu tersebut & tekan 'Open File Location'..
















Thursday, 30 April 2009

Grafik Kad(AGP & PCI)
















Apakah yg dimaksudkan dgn 'AGP'..?
AGP merupakan singkatan bg 'Accelerated Graphic Port'.. grafik kad jnis AGP kbiasaannya lbih pendek sedikit dr grafik kad card PCI.. kpd sesiapa yg berhajat hendak menukar grafik kad, periksalah dahulu jnis grafik kad di komputer anda dgn menekan kekunci ringkas (windows+pause) > 'hardware' > 'device manager' > 'display adapters' .. tetapi dr segi penggunaan, klajuan & mutu serta kualiti gambar di skrin komputer adalah bergantung kpd jnis grafik kad & saiz bg suatu grafik kad mngikut megabit(MB)..


Grafik kad yg terbaik skali dr segi kualiti yg pernah dikeluarkan stakat ini adalah 'nVidia Geforce' & kmudian diikuti dgn 'ATI Radeon' & seterusnya grafik kad yg lain... model terbaru bg grafik kad nVidia Geforce ialah GTX350 yang dimana siri GTX bru sahaja dikeluarkn pada bln september thun lepas.. harga bg grafik kad ini pula mrupakan harga tertinggi dipasaran & menjangkau sehingga RM700.. jadi, kpd pengguna PC yg gemar bermain game, pilihan terletak di tangan anda.. pilih lah grafik kad yg sesuai dgn penggunaan anda untuk mendapatkn kpuasaan yg secukupnya...