Saturday, 19 September 2009

→$ξĽåmΛ† HåRï rαYå ΛïdïĽf!†R!←




















Tatkala bunyi meriam kdengran,

suara hilai tawa anak kecil kriangan,
dapur hebat berasap,
bau2 lemang ditiup angin b'terbangan,
lagu2 raya mula b'kumandang,
maaf dipohon duit raya dipulun..
**sELamAt haR! rAyA a!DiLfitRi, mAaf Zah!R & BaT!N**

Monday, 20 July 2009

Final-kah Destinasi ini (3)..??

Aku bru je lpas tgk final destination 3 smlm..
seram gak sbb byk aksi2 yg mndebarkn dlm cite ni..















































Tgk!!! awek pn cun..
tp yg sorang lg 2 mati kne nailgun..
2 la, kn ayah da ckap, len kali wat pape keje elok2..

Thursday, 4 June 2009

Mahukah PC anda lebih laju ketika proses startup..?

'Msconfig' atau 'system configuration utility' adalah satu paparan bagi sistem dalaman komputer yang boleh digunakan utk mengurangkn paparan program ketika 'startup'.. dengan menggunakn sistem ini, komputer anda akn mnjadi lebih ringan & lebih laju ketika anda mengakses apa2 perisian ataupn program..


Sila lihat langkah2 dibawah~
















Begitu byk program di 'sistem tray' pada gmbr diats.. program2 tersebut hanya melambtkn proses ketika startup di komputer anda.. oleh itu, sekiranya anda lebih memntingkn performance drpd appearance di pc anda, anda boleh meringankn pc anda ketika startup dgn cara membuang program2 yg tidak diperlukn di sistem tray..


Langkah 1
Klik pada button start.. kemudian klik pada run..


Langkah 2
Anda akn lihat satu kotak kecil.. taipkn perkataan msconfig..


Langkah 3
Selepas itu satu paparan yg bertulis 'system configuration utility' akn muncul.. tekan pada button startup yg ada diats paparan tersebut..














Langkah 4
'Disable' kn sume 'startup item' dgn menekan button disable all.. kemudian cari di startup item bagi nama antivirus pc anda..
contoh yg ditunjukkn pada gmbr diats adalah antivirus 'avira'.. klik di kotak yg tertera bersebelahan dgn nama antivirus anda seperti yg ternyata pada gmbr diats..


Langkah 5
Tekan ok & restart..


Hasilnya adalah seperti yg ditunjukkn pada gmbr di bwh.. program di sistem tray telah berkurangan & anda tidak perlu menunggu lama pada setiap kali sesi startup..







Tuesday, 12 May 2009

Adakah anda sehebat 'hacker' @'programmer'..?

35 perkataan

Nak try x cara baru nk improvekn skil & klajuan mnaip..??

website ni pn aku amek dr http://selamburb.blogspot.com

cuba la..ni aku x tipu sbb aku dah 10 kli try smpai 'fed up' tp 35 perkataan je yg aku bley...

sesiapa yg nk 'beat' aku, sila lah layari laman web ni..http://malaysian-speedtest.10-fast-fingers.com/

mne la tau klo korang bley mnaip selaju 60 patah perkataan seminit..

blum cuba blum taukn.. haha

Sunday, 10 May 2009

Aren't we glad..??
















Ya Allah,

today, upon a bus,
i saw a girl with golden hair,
and wished i was a fair,
when suddenly she rose to leave,
i saw her hobble down the aisle,
she had one leg and wore a crutch,
but as she passed, a smile,
Ya Allah, forgive me when i whine.
i have two legs, the world is mine..

I stop to buy some candy,
the lad who sold it had such charmed,
i talked with him, he seemed so glad,
if i were late, it do not harm,
and as i left, he said to me,
"i thank you, you've been so kind,
it's nice to talk with folk like you.
you see, "he said," i'm blind."
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two eyes, the world is mine..

Later while walking down the street,
i saw a child with eye of blue.
he stood and watched the others play.
he didn't know what to do.
i stopped a moment and then i said,
"why don' you join the others, dear?"
he looked ahead without a word,
and then i realized, he is daft.
Ya Allah, forgive me when i whine,
i have two ears, the world is mine..

With feet to take me where i'd go,
with eyes to see the sunset's glow,
With ears to hear what i'd know,
Ya Allah, forgive me when i whine,
I've been blessed indeed, the world is mine...


Saturday, 2 May 2009

Convert Format Lagu Cd ke 'wma.'?

Kali ni aku nk ajar cara tukar format lagu dr cd kepada format wma. .. cara ni juga bley digunakan utk mngeluarkn lagu2 dr cd sbb ade sesetengah cd yg bila kite copy lagu dr cd tu & kmudian kite paste kt mne2 cthnya kt desktop, die akan menghasilkn 'shortcut'.. utk mngelakkn terhasilnya shortcut bg lagu2 tersebut, langkah2 yg bkal ditunjukkn perlulah dituruti.....

Langkah 1

Masukkn cd lagu ke dlm cd/dvd rom... buka WMP(Windows Media Player)...















Langkah 2

Kmudian klik pada button 'Rip' yg terletak di bhgian atas software WMP anda... anda akan lihat senarai nama lagu yg ada didlm cd yg telah anda msukkn..















Langkah 3

Selepas itu, 'rightclick' pada lagu yg hendak anda tukarkn formatnya.. kmudian, tekan 'rip to library'...
ATAU>>
Tekan butang 'Start Rip' yg terletak di hujung kanan di sblh bwah software WMP.. tunggu sehingga 'ripping' selesai...















Langkah 4

Klik pada button 'Sync' diatas yg bersebelahan dgn button 'Burn'.. cari lagu yg telah anda 'rip kan' sebentar td..

Langkah 5

'Rightclick' pada lagu tersebut & tekan 'Open File Location'..
















Thursday, 30 April 2009

Grafik Kad(AGP & PCI)
















Apakah yg dimaksudkan dgn 'AGP'..?
AGP merupakan singkatan bg 'Accelerated Graphic Port'.. grafik kad jnis AGP kbiasaannya lbih pendek sedikit dr grafik kad card PCI.. kpd sesiapa yg berhajat hendak menukar grafik kad, periksalah dahulu jnis grafik kad di komputer anda dgn menekan kekunci ringkas (windows+pause) > 'hardware' > 'device manager' > 'display adapters' .. tetapi dr segi penggunaan, klajuan & mutu serta kualiti gambar di skrin komputer adalah bergantung kpd jnis grafik kad & saiz bg suatu grafik kad mngikut megabit(MB)..


Grafik kad yg terbaik skali dr segi kualiti yg pernah dikeluarkan stakat ini adalah 'nVidia Geforce' & kmudian diikuti dgn 'ATI Radeon' & seterusnya grafik kad yg lain... model terbaru bg grafik kad nVidia Geforce ialah GTX350 yang dimana siri GTX bru sahaja dikeluarkn pada bln september thun lepas.. harga bg grafik kad ini pula mrupakan harga tertinggi dipasaran & menjangkau sehingga RM700.. jadi, kpd pengguna PC yg gemar bermain game, pilihan terletak di tangan anda.. pilih lah grafik kad yg sesuai dgn penggunaan anda untuk mendapatkn kpuasaan yg secukupnya...

Lawak Yang Sungguh Bodoh

Cerita 1

Seorang professor mlangkah penuh bergaya ke bilik kuliahnya.. dia hendak menguji plajar mngenai klemahan diri.. dia bertanya, "siapa yang merasakan dirinya bodohhh, sila berdiri".. semua pelajar diam.. ada yang tersenyum.. tidak lama kmudian, seorang plajar bangun.. professor berkata: "Ooooh... jadi awak mengakulah diri awak ni bodoh.? .... kmudian pelajar tersebut berkata, "bukan..sebenarnya saya x sanggup melihat professor seorang saja yang berdiri..


Cerita 2

Seorang lelaki telah pergi ke kedai jam untuk membaiki jam tangannya.. setelah melihat sekali imbas, si pembaiki jam bertanya tentang harga jam itu.. "seribu ringgit, jawab lelaki itu dengan bangga.. HAHAH!!wakaka!!! "awak telah ditipu, ini jam tiruan, bukan asli.. dimana awak beli.? dengan perasaan marah lelaki itu menjawab, DISINILAH!!


Cerita 3

Sebuah helikopter yang membawa 3 penumpang, juruterbang beserta 2 orang kenamaan, jatuh terhempas.. juruterbang terselamat ttapi 2 org pnumpang td dilaporkn mninggal dunia.. apabila sedar dr koma, juruterbang itu disoalsiasat..
Polis : cuba ceritakan apa yg telah terjadi utk mmudahkan siasatan..
Juruterbang : mmm..entahlah.. sebenarnya, tapi pada ketinggian 30,000 meter tiba-tiba saya merasa sejuk sangat.. jadi, saya pun matikan la kipas.. sedar-sedar saya kt hospital ni...

Tuesday, 28 April 2009

Kenali Virus & Jenisnya..









Virus komputer adalah sebuah aturcara yang mempunyai keupayaan yang canggih dalam penjangkitan dan merosakkan failVirus menjangkiti fail-fail yang berfungsi seperti .EXE dan .COM dan .INI .. Fail-fail .EXE dan .COM menjadi kegemaran kerana segala kegiatan sesebuah perisian(software) berkisar di dalam fail-fail ini..

Pernahkah komputer anda berhenti berfungsi setelah anda menyalin sebuah fail ke dalam cakera keras anda? Pernahkah komputer anda berbunyi dan tergantung (terhenti) dan anda tidak dapat menjalankan "boot" semula dengan menekan kekunci Ctrl-Alt-Del? Pernahkah cakera keras anda kehilangan data dan semua isi cakera keras itu hilang atau terpadam? Ini hanyalah satu ciri kerosakan yang dilakukan oleh virus komputer.

Kerosakan yang dilakukan oleh virus tiada hadnya kerana ia mampu melakukan apa sahaja kepada komputer. Virus mampu :
> merosakkan cakera keras dengan merosakkan rekod boot utama.
> merosakkan perkakasan seperti monitor, papan kekunci dan tetikus dengan mengganggu ROM.
> memadamkan fail dari cakera keras.
> merosakkan fail-fail utama dan fail-fail simpanan dalam cakera keras.
> mengubah aturcara dengan memberikan laluan kepada penceroboh.

Terdapat pelbagai jenis virus komputer antaranya worm, malware, spyware, adware, trojan horse(brontok) & sebagainya..

Monday, 27 April 2009

Unforgettable Memoirs..

Ni aku nk cite plak kisah hidup kt SMTKL.. ha2.. aku ade 4 org mmber baik aku kt asrma.. lang, katon, ucop ngn mayat.. hanya 3 org je drpd 4 org td yg 'chi'... yg lagi sorang tu iman die kuat sket, dpt tahan nafsu 'chi'...

Ala, x tau ke 'chi' tu amende... klo x tau x pe r.. dak2 kt asrma tknik KL je yg tau 'chi' tu ape.. mmber2 aku tu la yg asyik menghasut aku wat bnde2 jahat.. time ckgu ade dlm kls pn kuar ikut pintu blakang kls gi ponteng.. waktu malam plak, ktorang tunggu time pling sesuai nk grak gi 'fly'... haha.. klo fly bkn gi mne2 pn, plg x pon gi kedai mamak atau cc kt Tasik Permaisuri tu.. rse cm bodo je kn tp dlm byk2 aktiviti, 'fly' la yg plg best skli..

Port Ponteng klas.??
Hah3..klo nk ckap psal port ponteng memang berlambak.. kt surau la antara port yg paling kerap.. mmg time dkt2 nk SPM ni la ktorang slalu lepak kt surau sebaik shj lpas perhimpunan pagi pd setiap hari... tp tu la yg org tue2 kate, pengalaman ni bkn senang nk dpt.. pengalaman bleh diceritakan kpd org lain tp org lain x dpt merasai yg sbnrnya.. So, wktu kte mude2 cm ni la kite cari pgalaman byk2 supaya ble kite bsar nt bleh cite kt isteri ngn anak2 kite...

Sunday, 26 April 2009

Processor Mana Lebih Bagus, Intel ke AMD..??

















Da lme x update blog.. kali ni nak bercerite psal processor.. hah, lazimnya kaki2 game atau dikenali dgn name 'gamers' lebih suka mmilih processor jnis AMD drpd INTEL...nk tau x ape klebihan AMD & INTEL...

AMD atau diknali sbg 'Advance Micro Device' berkemampuan utk mmproses data dgn lebih cepat berbanding INTEL... AMD keluaran terbaru adalah AMD Phenom yg mempunyai kelajuan minima sebanyak 3.0ghz dan maxima 4.6ghz..kljuan ini merupakan keljuan tertinggi yg telah dicapai bg semua jnis processor yg telah dikeluarkan setakat ini.. tetapi, processor AMD lebih cepat pnas klo nk dibandingkn dgn INTEL.. AMD juga hanya mmpu mmproses data dgn klajuan yg stabil plg lame pn 5 jam shj... jd selepas 5 jam, PC yg digunakan akan menjadi 'stuck' kerana terlalu pnas.. jd perhatian kpd semua kaki game, jgn la anda mengamuk x tentu psal kerana PC anda 'hang'...klo PC da 'hang' tu, off kn la PC tu dlu pastu bru la smbung blk maen game.. jgn igt manusia je nk rehat PC pn nk rehat jgak..haha... ok, itulah serba sedikit tentang klebihan & kekurangan AMD...

INTEL merupakan processor yg terawal skali dikeluarkan didunia ini sejak komputer mula2 skali dicipta.. ape klebihannya..?? kelebihan INTEL adalah lebih stabil berbanding AMD.. processor INTEL mmgla x selaju AMD tetapi INTEL mampu bertahan sehingga berhari-hari sehinggakn klo x tutup PC slama seminggu pn PC x hang tau sbb INTEL ni kn lebih stabil... jd klo spe yg asyik menghabiskan masa dpn komputer dgn melayari internet berjam-jam lamanya, aku sarankan lbih baik pilih processor jnis INTEL...tp x pyah la risau, PC anda x meletup punyer.. cayela ckap aku.. micro processor kluaran INTEL yg terbaru adalah INTEL core i7..kljuan processor bleh mencapai shingga 4.1ghz.. inilah klajuan yg terpantas yg mampu dicapai oleh processor jnis INTEL setakat ini.. So, pandai-pandailah anda mmilih PC nt.. jgn maen bli je tanpa menyelidik terlebih dahulu..

Friday, 24 April 2009

The Introduction Of The Legendary Man..










Assalamualaikum.. ha2.. sblm aku memperkenalkan diri, aku ingin memohon maaf skiranya ada yg terkecil hati diatas sgala isi kandungan yg bkal anda baca dlm blog ini.. kndungan dlm blog ini tidak berkaitan langsung samada yg masih hidop atau yg telah nazak...
Ok la, aku adalah bkas pljar SMK Sg.Pusu thn 04-06 & kmudian bertukar ke SM Teknik KL dr thn 07-08..nme..??aah la kn nme lupe plak nk bgtau.. nama aku M.Abid b. Idris... bru shja slesai & slamt menamatkan latihan dgn jayanya bg program latihan khimat ngara(PLKN) yg sungguh b0d0h bg siri ke-6 kump.1 di Kem PLKN Akademik Kepimpinan Segari, Lumut... aha!! nk tau lebih lanjut berkaitan dgn diri aku, sila add aku di 'www.myspace.com/heavenly_chain40'....


Tuesday, 21 April 2009

Batu Misteri (Isra' & Mikraj)















Ada yang menyebutnya sebagai batu terbang atau batu gantung. Ada yang menyebutkan sebagai batu pijakan Nabi Muhammad saat akan mi'raj ke langit. Sang batu ingin ikut terbang ke langit, tetapi dilarang oleh nabi, sehingga berhenti dalam posisi melayang hingga sekarang. Banyak yang percaya begitu saja gambar dan cerita tersebut. Tetapi tak sedikit juga yang bertanya-tanya.


Apakah batu tersebut benar-benar ada? Benarkah itu foto asli?

Setelah beberapa lama mencari-cari kebenaran cerita dan foto tersebut, akhirnya ada kejelasan yang diperoleh dari forum diskusi berbahasa arab. Ternyata foto batu ini sudah tersebar jauh dan juga menimbulkan 'kehebohan' di antara mereka.. Sang batu, konon ceritanya, tiba-tiba melayang setinggi sekitar 10 cm di suatu hari di bulan April, tanpa sebab yang jelas.


Seorang anggota forum tersebut menanggapi dengan menyatakan bahwa ia hidup di wilayah tersebut dan tidak pernah melihat ada batu yang terbang melayang. Ia pun kemudian memberikan foto-foto batu yang dimaksud. Dan ternyata, memang batu tersebut ada, namun mempunyai penyangga (penahan) di bawahnya. Foto asli batu tersebut menunjukkan bahwa memang batu tersebut cukup unik. Dan dengan mengambil sudut pemotretan yang tepat, dilanjutkan dengan manipulasi hasil pemotretan dengan photoshop atau program pengolah gambar lainnya, orang dengan mudah menghilangkan penyangga tersebut untuk memberi kesan sebagai batu yang melayang di udara.


Bagaimana dengan batu yang merupakan pijakan Nabi saat ber-isra'mi'raj? Di samping ini adalah gambar batu tersebut. Ia berada di Yerusalem, Palestina di wilayah Masjid al Aqsha. Batu inilah yang dilindungi dengan bangunan yang kita kenal sebagai simbol Palestina, yaitu Masjid berkubah Emas, Dome of the Rock, atau Qubah al Shakhra atau masjid Kubah Batu. Apakah batu ini melayang? Wallahua'lam

Allah pun berkuasa untuk mengangkat bukit Thursina ketika mengambil sumpah kepada kaum Yahudi. Tetapi, kalau memang batu tersebut tidak melayang, tidak terbang, dan ternyata merupakan hasil manipulasi foto belaka, apakah kita akan tetap menyebarkan foto-foto tersebut? Apalagi kisah sang batu yang ingin ikut Nabi ke langit tersebut juga tidak jelas sumbernya.


"Sesungguhnya Aku mengetahui segalanya yang tersembunyi dilangit dan dibumi dan Aku maha mengetahui apa yang kamu lahirkan dan apa jua yang kamu rahsiakn"..

(Al-Quran Karim)




Saturday, 18 April 2009

Anime Paling Best.??
















Prince Of Tennis..??
Ni la die anime 'Prince of Tennis'..
Perghhh!!! best gile, try la tgk.. stylo..
smlm aku bru lpas abis tgk cite waktu perlawanan team
'Seigaku Vs Rikkaidai Fuz0ku' kt peringkat kebangsaan,
tp bkn kt cni la, kt Jepun...


Friday, 17 April 2009

The Story Of The Legendary Man..







Yang part ni plak cite pasal sekolah aku... SM Teknik KL,Cheras...
Aku da abes SPM da thun lpas... mari kite sesama flashback cite pasal SPM taun lpas.. maka
berjalanlah peperksaan SPM dgn lancarnya tanpa sebarang gangguan sehinggalah....>.>.>


...pada suatu mlm 4 hari slps exam fizik, ada satu kes yg menakutkn tlah berlaku... pada
waktu tu, bdak2 yg amek aliran engineering ada gap seminggu nak tggu paper sterusnya iaitu paper LK.. pada mlm kejadian, aku ngn member aku katon, SHAH-gharathul(lang) tgh men PS2 kt dorm U.A.. tetiba, ckgu Zuraidah ngn ckgu Faridah naik atas kt dorm tmpt ktorang men PS... terkejut ktorang yela kn sbb wktu tu ktorang da la bwak bnde haram, pstu main plak PS2 kt dlm dorm...sbnrnye PS2 yg ktorang main tu pn bkn aku yg pye tp ada sorang mmber aku pye, mayat.. die la gengster PS kt asrma... spe la x knl ' mayat'...die sorang je yg nme mayat ke asrma ni...

kite berbalik kpd CITE AYAM td...

..ckgu Zue ngn Faridah wat bodo je tp diorang suruh sume dak2 yg ade kt asrma trun kt wakaf
bestari... aku pn x tau la pe bnde yg pnting sgt nk suruh trun kt wakaf mlm2 ni...Smpai je ktorang kt asrma, ckgu dgn pnuh saspen nyer mmbuka cite..Maka bermula la cite itik ngn ayam td...

..ayam berkata>>

Ayam : ok,kamu sume tau x ape yg terjadi mlm ni hah!!!

Itik : kamu sume mmg langsung x reti mengenang jasa SMTKL!!! hah, Al-Qasha!!! knpe kamu
bakar loker..!! kamu mmg da benci sgt ke ngn SMTKL.. mentang-mentang la kamu da nk abes
SPM, kamu pijak kpl ckgu!!! kamu hancurkn bumi SMTKL!!! Al-Qasha saya bercakap ngn kamu
ni.!!! knp kamu bakar loker!!!??

Maka al-qasha dgn muke sayu nyer berkata...

Al-Qasha
: hah!!! keparat ko itik!!! haram jaddah nyer aku nk bakar loker tu.. loker yg mne satu pn aku x tau... ni tetibe lak nk men tuduh2!!! tajuk & jln cite pn x bgtau.. len kali, sebut la dlu tjuk cite ps2 bru bgtau jln cite die...'bodo tol!!

hahaha...xdela ..yg td 2 iklan je...
ni yg btol2 pye..>>

Al-Qasha : ckgu, pe ckgu ckap ni.. sya x tau langsung pasal kes ni... sya bru je smpi kt asrma maghrib td..ni sya ade 2 org saksi yg nmpk sya bru smpi..

Ayam : habis2 spe lg!!! kamu la yg plg gengster kt cni!! x kn 'abid' plak yg buat...

Itik : Al- qasha, skg kamu bgtau sya spe yg buat!!! cpt mengaku spe yg buat!! cpt
mengaku!!! kamu sume mmg sdikit pn xmenghargai jasa bumi SMTKL..!! sya nk kol polis...xde sorang pn kt cni yg akan terlepas klo xde org yg nk mengaku...
...turrrt.. turt.. turrrrt.. turt.. turt.. turrrt.. turt.. helo en.inspektor, saya hjh Zuraidah dr sklh menengah tknik Kuala Lumpur, sya nk buat laporan mngenai kes bakar almari di sklh sya skg..

En.inspktr : boleh sya tau ble kjdian tu berlaku & dimana lokasinya..??

Itik : ape la bodo sgt encik ni, klo da kate bkar loker mstilah kt dorm xkn kt tandas plak...bengap bnar!!
En.inspktr : wehhh,erk, erkk..rileks la.. sya tye je sbb sya nk wat laporan... jgn marah2 plak...ok la, cik knpemkn kt sya dlu ps2 ble da knpem bru sya dtg di tmpt kjadian..roger

>> Ps2 ktorang sume disuruh bersumpah.. maka sorang demi sorang melakukan sumpah dgn rileknye termasuklah saspek yg sbnrnyer... Slps itu ktorang disuruh makan mlm didewan makan... Semasa mkn mlm, kitorang sume berbincang mngenai mslah itu... Pada waktu itu, saspek yg sbnrnye bercadang ingin mengakui kslahan yg dilakukan... slps mkn mlm saspek tersebut trus mngakui kslahan yg dilakukan kpd 2 org ckgu berkenaan... saspek tersebut ialah....kah3... muwahaha...wawawa... kmdian pengetua(penyu tua) dtg ke sklh utk melihat kawasan kjadian tersebut..

Pesalah tersebut dihantar pulang kerumah pada mlm tersebut kerana dikhuatiri akan 'mengancam' seluruh penghuni asrma pd wktu tersebut & sgala isi kandungan asrama...

DATA FACT : closed at 11.23p.m on 8 december 2008..